Cepoi: Societățile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariția legii

Cepoi: Societățile mutuale de asigurări de sănătate, în minim doi ani de la apariția legii
Societățile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi, prin reactualizarea actualei case de asigurări la nivel național, fiind estimat a rămâne 20 de astfel de instituții, a declarat, joi, consilierul premierului Vasile Cepoi.
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 18/05/2015, 18:07

Societățile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi, prin reactualizarea actualei case de asigurări la nivel național, fiind estimat a rămâne 20 de astfel de instituții, a declarat, joi, consilierul premierului Vasile Cepoi.

„Societățile mutuale de asigurări sunt instituții care se realizează ca urmare a adeziunii depuse de cetățeni pentru înscriere. Cetățenii care au depus adeziune la societatea mutuală au dreptul de a-și alege organele de conducere și totodată au controlul asupra modului în care sunt cheltuiți banii la asigurări. După intrarea în vigoare a noii legi a sănătății, în minim doi ani ar putea să fie organizate societățile mutuale de asigurări prin reorganizarea actualelor case de asigurări. După organizarea societății cetățenii își vor alege societatea și vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. În acest moment se încheie și un contract între asigurat și asigurător, el devenind membru al societății mutuale de asigurări”, a mai spus consilierul Cepoi.

El a precizat, de asemenea, că o societate ar putea avea între 700.000 și 1.000.000 de membri. Potrivit acestuia, asigurații care nu vor respecta indicațiile prevăzute în contract, care nu vor merge la controalele periodice sau preventive ar putea fi sancționați.

„Asigurații care se vor îmbolnăvi sau li se va agrava starea de sănătate ca urmare a faptului că nu s-au prezentat la controlul recomandat sau cel periodic vor trebui să plătească total sau parțial contravaloarea tratamentelor prescrise”, a arătat consilierul.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerințele pe care „partenerii de dialog le-au ridicat în urma discuțiilor din acest an”. Este vorba despre participarea asiguraților la conducerea societăților mutuale, controlul asupra cheltuirii banilor, creșterea calității serviciilor asigurărilor de sănătate și desființarea monopolului Casei Naționale de Sănătate.

În legătură cu modelul francez de asigurări, consilierul Vasile Cepoi a spus că acesta are o componentă care seamănă cu modelul belgian, respectiv cel al asigurărilor voluntare și facultative.

Întrebat când va fi trimisă în Parlament legea Sănătății, consilierul Cepoi a spus că în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiționat de acordul cu FMI.

„Legea va intra în Parlament în prima săptămână din decembrie. Este o condiție în acordul cu FMI. Acum o finisăm, o mai supunem odată Consiliului consultativ, probabil săptămâna viitoare, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice și până în decembrie ar trebui parcurse aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament”, a mai spus Cepoi.

Întrebat de asemenea care este avantajul sistemului de asigurări mutuale, el a eplicat că punctul forte rezidă în faptul că există o relație directă între asigurat și asigurător.

„Va exista acea autoritate națională de control a asigurărilor obligatorii care va garanta, va supraveghea dacă asigurătorul își respectă obligația față de asigurat. Va supraveghea calitatea relației dintre asigurat și asigurător, acesta din urmă având obligația de a asigura traseul medical pe care pacientul trebuie să-l parcurgă pentru a-și rezolva problema de sănătate. În plus, dacă asiguratul nu este mulțumit de societatea de asigăruri are dreptul să se retragă de la aceasta și să se mute la o alta”, a mai spus Cepoi.

Întrebat cum vede numirea lui Raed Arafat ca ministru al sănătății Cepoi a spus că este „este cea mai înțeleaptă soluție care se putea aplica în acest moment”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×